Sir Blues Vali Răcilă
Vali Răcilă s-a născut într-o familie pasionată de muzică, din Vatra Dornei
Trupele anilor ’70 i-au deschis apetitul pentru blues fără ca măcar s-o ştie. Îşi procura discuri de vinil ”de la pachet”, prin prietenii din Germania şi Israel.
A început să cânte, ca solist vocal, pe când era elev la liceul teoretic din Vatra Dornei. Apoi şi-a rugat tatăl să-l înveţe să cânte la chitară, pentru a forma o trupă la liceu. În clasa a XII-a, când a încercat clasa specială de engleză la Liceul „Negruzzi” din Iaşi , tatăl a decis să-l retragă şi să-l aducă înapoi ca să termine liceul la Vatra Dornei pentru că „prea mulţi dorneni îi spuneau că s-au întâlnit cu mine prin Iaşi şi el a tras concluzia că aş chiuli de la şcoală. Mă duceam la repetiţii şi concerte cu Roşu şi Negru”. ”În liceu mi-ar fi plăcut să port plete, dar mă tundea tata, care era frizer, de mi se vedeau creierii. Ne duceam cu chitările în parc la Vatra Dornei şi cântam”. Într-o zi au trecut nişte turişti francezi. Unul dintre băieţi i-a cerut chitara. De la francez, a învăţat să cânte riff-ul clasic de blues.
A absolvit facultatea în 1976, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A primit repartiţie ca psiholog, la o şcoală specială din Dorohoi. ”Tata a zis că e foarte bine la Dorohoi, că este pe hartă şi are gară. Am stat 3 ani acolo. Asta mi-a fost cumva util pentru că, peste ani, am lucrat cu copiii străzii, în Bacău, la Centrul <Pistruiatul> al Fundaţiei de Sprijin Comunitar, la Timişoara şi Bucureşti, aici în colaborare cu organizaţia britanică Muzika.
După prima bursă în Marea Britanie, graţie unei cărţi în care era descris acordajul de banjo (cu cinci strune), descoperită acolo, a început să cânte „fără să ştiu şi fără să vreau” toate piesele lui Robert Johnson, muzicianul despre care legenda spune că şi-a vândut sufletul Diavolului, într-o noapte la o răscruce, pentru a căpăta măiestria pe care a avut-o la chitară şi a ajunge unul dintre cei mai buni chitarişti din toate timpurile.
Sir Blues
Vali Răcilă cântă blues tradiţional, hipnotic, ritmic, pasional, blues-ul care
în urmă cu mai bine de două sute de ani a hrănit spiritual sclavii de pe
plantaţiile de bumbac din sudul Americii de Nord şi muncitorii de pe şantierele
Lumii Noi ce-şi începea expansiunea economică. Interpretarea vocală şi-o
acompaniază alternativ cu patru chitare, pe care le poartă cu el peste tot,
care au și nume : Chris, Esop, Gabrielle și Robert Johnson. În Viena – capitala
muzicală a lumii – timp de şase
săptămâni muzicieni şi personalităţi ale comunităţii internaţionale de blues se
reunesc la Vienna
Blues Spring. În 2015, Vali Răcilă a fost pe scenă. A făcut turnee
în Austria, Belgia, a mai concertat la Londra, iar în ţară, peste tot unde a
fost invitat.