Blog

Dărmănești jazz, blues festival 2022

26-28 august 2022

În martie 2020, o lume întreagă și industria divertismentului în special, se confruntau cu o situație pe care nimeni nu și-ar fi putut-o imagina, una dincolo de cele mai negre coșmaruri ale oricui. Am trecut prin fiecare emoție, șoc, incertitudine, speranță, deziluzie și bineînțeles tristețea de a nu ne putea face treaba și de a oferi festivalierilor ceea ce își doresc atât de mult. Dar am pornit totuși la drum, cu mult curaj și cu o doză mare de nebunie, organizând în plină pandemie, atunci când alții anulau sau reprogramau, prima ediție a ceea ce avea să se cunoască în scurt timp a fi  ” festivalul de blues de la Dărmănești”.

A urmat un 2021 care sperăm să se termine cât mai curând, deoarece numai incertitudini a adus cu el. Statele Unite și Marea Britanie au devenit o zone de unde practic era imposibil să aduci artiști, iar bătrâna Europă nu se simțea bine nici ea. Cu toate acestea, ”festivalul de blues de la Dărmănești” a continuat, pentru că nu-i așa, în orice criză majoră, există întotdeauna o mică sclipire de lumină care poate aduce o putere neașteptată și poate stimula creativitatea. Așa au ajuns pe scena de la Dărmănești, alături de artiști consacrați din România, Artur Menezes, Big Daddy Wilson și Juwana Jenkins din Statele Unite, Jessie Lee & The Alchemists din Franța, Marius Dobra Blues Band din Austria, Stef Paglia din Belgia și Loup Garou din Serbia. Am creat a doua și a treia  scenă a festivalului în Mina Salina și la Centrul Cultural Ion Talianu din Târgu Ocna.

Nu știm ce va aduce 2022 cu el, dar sufletul ” festivalului de blues de la Dărmănești”constă în reinventarea modelului său de-a lungul timpului, păstrând în același timp spiritul atât de drag nouă: sunetele de pe scenă mai presus de orice! Sunetele de pe scena festivalului sunt esențialul, restul este totul în secundar.

Deci, cu această energie creativă, întreaga echipă a petrecut câteva zile venind cu idei, modelând noi proiecte și accelerând un proces de transformare care era deja în curs de dezvoltare. Nu de puține ori am vrut să renunțăm, dar de mai multe ori am decis că ”the show must go on!” Această pasiune, a fost întotdeauna ghidată de acest laitmotiv simplu, dar motivant, pe care îl prețuim: nimic nu este imposibil, trebuie doar să crezi!

Prin urmare, cu mândrie și emoție vă anunțăm că ceea ce se numește ”călătoria ediției a treia” a pornit și, putem să vă anunțăm că la ceea ce se va numi începând cu această ediție ”Dărmănești jazz, blues festival” suntem onorați să avem invitați pe Dan Patlansky din Africa de Sud, Kyla Brox și Sam Kelly’s Station House din Marea Britanie, Eliana Cargnelutti din Italia, Meena Cryle & Chris Filmore Band din Austria alături de Trans Express , Othello Trio și Dusty Ride din România și așa cum se obșnuiește a se spune … ”and many more”. Pentru că începând cu 2022 European Blues Union a decis ca ”Dărmănești jazz, blues festival” să devină Blues Challenge Awarding Festival, câștigătorii European Blues Challenge 2022 vor fi deasemeni pe scena de la Dărmănești. 

”Călătoria 2022” va fi  plină de provocări și acest lucru va continua cu siguranță până în ultima zi a festivalului. Cu toate acestea, ne simțim sufletul plin de bucurie, pentru că provocările dezvăluie întotdeauna,  mai mult ca oricând, ce a fost, ce este și ce va fi ”Dărmănești jazz, blues festival”.

Vom pune în vânzare un număr limitat de abonamente la un preț special – doar pentru luna decembrie 2021 –  pentru ca fanii Festivalului să poată beneficia de acest mic cadou din partea noastră. Deasemeni, elevii (cu vârsta mai mare de 14 ani) și studenții, vor putea la rândul lor, să-și achiziționeze în această perioadă, abonamente la un preț super special.

Pentru elevii cu vârsta mai mică de 14 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități, gratuitățile rămân, la fel ca la primele două ediții.

Să ne vedem sănătoși la Dărmănești pe 26 august! Sărbători binecuvântate vă dorim tuturor! Keep the blues alive!